Alkoholfri studiestart på gymnasierne er vejen frem
Af Birgitte Vind, indenrigsordfører og medlem af sundhedsudvalget for Socialdemokratiet
De seneste år har vi været vidne til, at unge føler sig presset til at drikke alkohol og være en del af en omfattende drukkultur. En kultur, der på nogle uddannelsessteder også betyder puttefester med seksuelle undertoner, hvor mange piger har oplevet at få deres grænser overskredet.
Af skade bliver man klog.
Derfor har sundhedsstyrelsen i år anbefalet, at ungdomsuddannelserne holder alkoholfrie fester i de første uger af gymnasiestarten.
Fokus skal flyttes fra at de unge drikker sig i hegnet, til at man nu er en del at et studiemiljø og at man skaber relationer, der ikke handler om at man skal være fuld for at kunne gøre det.
Selvfølgelig er de unge skeptiske. Mange af dem har (desværre) siden folkeskoletiden opbygget et fællesskab, der handler om at drikke.
Bakket op af os voksne.
Og nogle gymnasier fortsætter da også med at servere alkohol på gymnasierne.
Hellere have styr på de unge mens de drikker – sodavandsfester lokker heller ikke ligefrem de unge til gymnasiefesten.
Stor ros til de ungdomsuddannelser, der alligevel gør forsøget. Det er nu en gang de ”voksne”, der skal vise vejen. Men som eleven Kristine Skriver udtalte i min onsdagens radioavis, så skulle de voksne nok have sat grænsen allerede i folkeskoletiden. Det er der, børnene begynder at drikke alkohol og det er der presset starter.
Jeg er helt enig.
Derfor vil det også være på sin plads, at vi præger de unge langt tidligere til, at de ikke behøver at drikke for at være en del af et fællesskab.
Hvorfor skal danske unge have den kedelige europarekord i alkoholforbrug blandt unge?
I 2022 viste tal fra den europæiske rusmiddelsundersøgelse ESPAD, at danske unge fortsat drikker fuldskabsorienteret og på et niveau over alle andre i Europa.
Hele 40% af 15-16 årige havde været beruset inden for de sidste 30 dage mod i gennemsnit 13% for Europa.
De danske unge beholder samtidig rekorden for størst mængde alkohol (5,9 genstande) ved sidste drukepisode.
Langt mere end Sundhedsstyrelsens anbefaling til voksne om maksimalt 4 genstande på samme dag.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkoholfri studiestart kan om ikke andet være med til, at vi tør tage debatten i skolebestyrelser, i klasselokalet og derhjemme.
Og så må voksne godt være lidt kedelige og vise vejen. Børn og unge skal nok prøve at overskride grænserne – og derfor kan vi
voksne fint arbejde for at udsætte deres alkoholdebut.
Læserbrevet har været udgivet i flere medier, bl.a. den 11.08.2023 i JyskeVestkysten
https://jv.dk/debat/alkoholfri-studiestart-paa-gymnasierne-er-vejen-frem