Lad os give danske forældre endnu bedre oplysning om farerne ved skærme
Af Birgitte Vind, Digitaliseringsordfører Medlem af Folketinget (S)
Vi politikere har skubbet på for øget digitalisering uden tilstrækkelig omtanke for børnene, hvilket techgiganterne har udnyttet. Derfor har vi også et ansvar for at give forældre viden om, hvordan sociale medier og spil påvirker børns udvikling og relationer.
Debatten om børns brug af sociale medier er igen i gang – og med rette. Hver dag udsættes børn for afhængighedsskabende mekanismer, eksklusion og skadeligt indhold.
Vi politikere har svigtet, men arbejder på løsninger, især gennem EU. Det tager dog tid, og indtil da har vi brug for, at skoler, institutioner og forældre hjælper med at beskytte børnene.
Forældre står i en svær situation. Mange føler sig presset til at lade deres børn bruge sociale medier eller købe smartphones tidligt for at undgå eksklusion. Men produkterne er ikke sikre, selvom de burde være det.
Politikere skal kræve regulering af techgiganter, så skadeligt indhold og vanedannende designs begrænses. Selvom dette arbejde er i gang i EU, tager det tid.
Vi har derfor allerede sendt retningslinjer til skoler om skærmbrug, men vi mangler lignende vejledninger til forældrene. Skoler og lærere står ofte alene med denne opgave, men vi på Christiansborg bør hjælpe ved at udarbejde klare råd til forældrene.
Nogle mener, at børn bare skal lære at navigere på de sociale medier. Men det er jeg uenig i. Så længe techgiganterne ikke tager ansvar for at børn møder skadeligt indhold, må vi som politikere støtte forældrene i at beskytte deres børns digitale liv.