De internationale techgiganter bor skjult og godt på børneværelset – det er tid til et opgør

De internationale techgiganter bor skjult og godt på børneværelset – det er tid til et opgør

Mens de voksne laver mad i køkkenet, ser store og knap så store børn vold, porno, lemlæstelse, mord og selvskade på nettet. De opfordres til at dele nøgenbilleder af sig selv og til at skrive dårligt om andre. Alt imens mor og far tænker, at det nok går med en smule skærm i ulvetimen, fuldstændig uvidende om de uhyrligheder, der møder deres børn, når de scroller på mobilen.

I DRs nye dokumentar »Alene hjemme på nettet« ser vi forældres reaktioner, når det går op for dem, hvad børnene har set og efterfølgende er gået helt alene med. De er chokerede, og det forstår man godt.

Som forældre kan vi nemt føle os magtesløse, for de sociale medier er blevet afgørende for vores børn og unges sociale liv. Er børnene ikke med der, føler de, at de er udenfor fællesskabet. De sociale medier og internettet har sat helt nye standarder for, hvad der er normalt – både i forhold til hvad man skal se, og hvordan man skal opføre sig.

Udviklingen er kommet snigende, og det har på mange måder været det vilde vesten derude uden regulering og styring.

Der er behov for, at vi træder til for børnenes skyld. De har brug for voksne, der handler! Og her skal vi politikere, forældre og fagprofessionelle hjælpe hinanden. Når techgiganterne med bundlinjen for øje indsamler data om vores børns færden på nettet og får dem ind på en digital motorvej fyldt med farligt indhold, så skal vi sige stop.
Som forældre må vi kunne forvente, at det produkt, som vi giver vores børn i hånden, er sikkert. Det er det ikke nu. Derfor skal vi politikere kæmpe med næb og kløer for denne sag, alt imens forældre må tage hånd om børnene og deres helt naturlige reaktioner på et skærmbrug, der kan byde på vold, voldtægt og dyremishandling, mens pastaen koger.

Den politiske kamp skal tages i EU, og den skal tages direkte med techgiganterne. Sammen med europaparlamentariker Christel Schaldemose lægger erhvervsminister Morten Bødskov nu pres på, for at der findes fælles europæiske løsninger, og han har netop indkaldt Facebook, Google, Snapchat og TikTok til møde.

Når techgiganterne, der har skabt problemet, ikke vil være med til at tage ansvar, så må vi sikre en effektiv aldersverificering online, så vores børn bliver skærmet for det voldsomme indhold, og deres data ikke bliver høstet og brugt til at lede dem steder hen, der absolut ikke er for børn.