Vores digitale infrastruktur bør ikke være overafhængig af tech-giganter
Af Birgitte Vind, digitaliseringsordfører og folketingsmedlem, Socialdemokratiet
Danmark er et af de mest digitale samfund i verden, og det er på mange måder positivt. Det gør vores samfund mere effektivt, sikkert og attraktivt. Men der er samtidig en række udfordringer, vi skal være opmærksomme på. En af de største udfordringer er, at vi ikke har demokratisk kontrol over tech-giganterne.
Et konkret eksempel herpå er, at Google for nylig har besluttet at skjule danske nyheder for én procent af brugerne. Når vi ved, at Google sidder på hele 92-97 procent af det danske marked for søgemaskiner, er det pludselig kritisk infrastruktur, vi ikke har kontrol over.
Torsdag kom den danske ekspertgruppe om tech-giganter med den tredje og sidste rapport om tech-giganters rolle, og her stiller eksperterne skarpt på, hvad vi kan gøre som et lille land.
Samlet har ekspertgruppen nedsat syv principper, som virksomheder og andre relevante aktører opfordres til at tage i betragtning. Målet med principperne er at sikre, at det danske samfund ikke bliver for afhængigt af tech-giganterne. Det vil gøre vores samfund sårbart. Og vores samfund må ikke være bygget op på en sådan måde, at danskerne er afhængige af tech-giganterne for at kunne begå sig i samfundet og tage del i samfundsdebatten.
Bl.a. skal der være overblik over tech-giganternes indflydelse på den digitale infrastruktur. Dernæst skal data gøres tilgængelig på måder, der kan gavne og styrke individet og fremtidens samfund. Og så skal vi som samfund sikre, at alternativer til tech-giganternes tjenester skal kunne opstå og vokse sig større.
Desuden skal den offentlige sektor ikke være afhængig af tech-giganternes tjenester. Ligesom vores uddannelsesinstitutioner skal kunne fungere uafhængigt af kommercielle tech-giganter.
I Socialdemokratiet byder vi rapportens anbefalinger velkommen.
Selvom tech-giganterne er og også i fremtiden vil være en integreret del af vores samfund, mener vi, det er afgørende, at ingen i samfundet er tvunget til at bruge tech-giganternes tjenester for at få information og deltage i sociale og demokratiske fællesskaber. Tech-giganterne er og vil i fremtiden være en integreret del af vores samfund. Men sammen skal vi sikre, at vi ikke bliver for afhængige af dem. Vi ser frem til at arbejde videre med
Tech eksperternes anbefalinger.
Tiden er inde til at tage demokratisk kontrol over kritisk digital infrastruktur.