Forældre skal have bedre information om sociale medier

Debatten om børn og unges brug af sociale medier er blusset op igen – og med rette. Hver eneste dag udsættes børn og unge for afhængighedsskabende mekanismer, for sociale netværk der ekskluderer, og ulovligt indhold dukker op i deres feeds.

Jeg er ikke bange for at indrømme, at vi politikere har svigtet. Men vi forsøger at rette op. Det sker primært igennem EU, men det tager tid. Imens arbejdet er i gang der, så har vi brug for at både skoler og institutioner, men også forældre, bakker op om at beskytte børnene bedre.

Forældre er oppe mod store kræfter og er sat på en svær opgave. På ugentlig basis møder jeg forældre, der udtrykker, hvor svært det er at sige fra overfor techgiganternes indtog i børneværelset. For som mange siger: ”mit barn skal vel ikke være det eneste der ikke er på de sociale medier?” Eller: ”hvis ikke min søn har penge til at være med i lige det bestemte spil, kommer han så udenfor vennegruppen?”
Som forældre vælger man ofte at købe en smartphone lidt før, man måske har lyst til. En dyr investering på mange måder, der betyder, at barnet kastes ud i en verden, man som forældre ikke kan gennemskue.
Produktet burde være sikkert, men det er det ikke.

Meget kan vi gøre som politikere. Vi skal kræve regulering af techgiganterne, så de ikke sender skadeligt indhold mod vores børn eller fylder deres apps med vanedannende designs.

Det arbejde er allerede igangsat i EU, hvor vi skal ændre reglerne. Men det vil tage tid, før techgiganterne retter ind, og før vi kan sikre effektiv aldersverificering, der forhindrer børn i at tilgå skadeligt indhold.

Fordi skærme ikke er sikre for børn, vedtog vi tidligere på året på Christiansborg at sende retningslinjer ud til skoler og institutioner om skærmbrug, når børnene er der. Det er blevet taget godt imod. Men hvor er anbefalingerne til forældrene blevet af?
Organisationer som Børns vilkår har kastet sig ind i kampen for at skabe debat i forældregrupperne på skolerne. Det er supergodt, men endnu en gang er det skolen og lærerne, der sammen med forældrene skal løse en stor samfundsopgave.

Kunne vi på Christiansborg hjælpe lidt til? Det mener jeg!

Akkurat som vi lavede tydelige retningslinjer til skoler om brug af skærme, bør vi nu diskutere, om ikke vi med hjælp fra de samme eksperter, bør udarbejde vejledninger til forældre ift. Sociale medier. Så man som forældre kan træffe sine oplysninger på et fagligt grundlag.

Det er os politikere, der har omfavnet teknologien og uden tanke på børnene har opfordret til øget digitalisering. Et vindue som pengestærke techgiganter udnytter.

Derfor har vi som politikere selvfølgelig også et ansvar for at sikre, at alle forældre har adgang til konkret viden om, hvad techgiganternes virkemidler er i eller tilsyneladende uskyldige spil, såkaldte sociale medier, og hvad det gør ved også helt små børns udvikling af relationer og følelser at tilbringe tid foran en skærm.

Der er stadig folk, der mener, at børn bare selv skal lære at navigere på sociale medier. Det er jeg helt uenig i.

Så længe techgiganterne ikke tager ansvar designer børnevenlige, ikke-vanedannende programmer, så længe skolebørn møder vold, porno og ekskluderende fællesskaber, så længe skal vi politikere tage ansvar.

Derfor vil jeg tage initiativ til, at vi på Christiansborg tager hul på en debat om ikke vi kan hjælpe danske forældre endnu bedre til at træffe valg om deres barns digitale liv.