Af Birgitte Vind, kommunal- og indenrigsordfører for Socialdemokratiet
Tid til et knus i ældreplejen og en hjælpende hånd til lynlåsen i lille Pers flyverdragt i børnehaven. Ting vi tager for givet, men som i mange år er blevet sværere at nå for personalet i den offentlige sektor. Økonomiaftalen mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi er netop faldet på plads. Med aftalen løfter vi den kommunale serviceramme med 1,3 milliarder.
For Socialdemokratiet er det helt afgørende, at vi holder hånden under velfærden, og det har den her regeringsperiode i den grad vist, at vi står på mål for. Vi dækker altså, som lovet, det demografiske træk. For pengene skal følge med, når vi bliver flere børn og ældre, og det viser vi igen villigheden til med den her økonomiaftale. Hvis vi ikke havde forpligtet os på at dække demografien, eller hvis der havde siddet en blå regering, ville forhandlingen mellem regeringen og KL været startet fra et rundt nul. Med det sagt, så er anlægsniveauet i den her aftale lavere end tidligere, og det betyder også stramme prioriteringer ude i kommunerne. Vi har den højeste inflation i mere end 35 år, og derfor er det også helt afgørende, at aftalen med kommunerne repræsenterer en ansvarlig økonomi, som ikke puster til inflationen. Det sikrer vi med den her aftale.
Samtidig med at tiden inden den S-ledede regering var præget af besparelser, så er der også opbygget en mængde bureaukrati og regler, der fjerner tid fra kerneopgaven. Derfor er det også glædeligt, at man i aftalen er enig om, at de velfærdsaftaler, der i dag gælder i syv kommuner, og har til formål at fjerne unødig bureaukrati og skabe mere plads til personalet faglighed og den enkelte boger, skal gælde alle landets 98 kommuner. Vi har set gode resultater ude i kommunerne ift. velfærdsaftalerne på skoleområdet, på ældreområdet og dagtilbudsområdet allerede.
Samtidig er jeg meget glad for, at regeringen og KL er blevet enige om, at velfærdsaftalerne skal udbredes til også at gælde på beskæftigelsesområdet i fire udvalgte kommuner, hvis Folketinget giver opbakning til det. Den opbakning tror og håber jeg på, at vi får. Tænk, hvad en velfærdsaftale med færre regler og bureaukrati kan betyde for både borgere og personale på jobcentrene
Projektørerne i den her aftale er fortsat rettet på, at der skal være tid til relationer, nærvær og faglighed og en ansvarlig økonomistyring.