Egtvedpigen på finansloven

Egtvedpigen har både national og lokal værdi – derfor er hun på finansloven

Af Birgitte Vind, Folketingsmedlem for Socialdemokratiet 

Hvis vi skal finde løsninger for fremtiden, er vi nødt til at kende vores fortid. Her er Egtvedpigen noget helt særligt. Som en af de mest kendte personer fra oldtiden, og et danefæ udover det sædvanlige, fortæller hun en historie om, hvordan vores land engang var. 

Selvom vi har kendt til hende i mere end 100 år, er det blot inden for de seneste 10 år, at Vejle Kommune i samarbejde med gode lokale kræfter har skabt et fremragende besøgssted på det sted, hvor man fandt hendes grav. Tænk bare på, at Egtvedpigen, som formentlig var mellem 16-18 år, da hun døde, i dag er med til at fortælle historien om Danmark for 3000 år siden til unge mennesker i 2023. På besøgscenteret pirres vores nysgerrighed. Hvem var hun? Hvor kom hun fra? Hvorfor blev Egtved hendes sidste hvilested? 

Hvilende på et koskind, med en lille spand af birkebark med en øl-lignende drik, det flotteste bronzespænde og armringe, en tøjbylt med brændte knoglerester fra et lille barn, var hun blevet stedt til hvile i det fineste bronzealder-tøj. Mystikken om hendes fuldendes ved, at der var lagt en lille røllikeblomst på kistens kant inden låget blev lagt på. Hvem havde lagt den der? Fortællingen er gribende, måske fordi der også er så meget, som vi ikke ved. Det er afgørende, at vi holder liv i fortællingen. Derfor har det også været min ambition, at Egtvedpigen kom med i finansloven, så vi kan understøtte Vejle Kommunes store arbejde med at levendegøre det nationale klenodie.

I dag er hun opbevaret på Nationalmuseet. Men det var i Egtved, man fandt hende, her har hun vandret rundt, og selvfølgelig skal fortællingen om hende også være her. 

I dommerbetænkningen til Vejle Kommunes projekt kan man læse, at det nye formidlingssted ”Egtved Pigens Verden” skal koble sig på fortællingen om Hærvejen og understøtte vandre- og cykelturisme. Og ikke uvæsentligt, hvordan stedet kan fungere som en dynamisk katalysator for Egtved bys handels- og erhvervsliv og som et naturligt samlings- og udflugtssted for byens borgere. 

Tillykke til Vejle Kommune og de mange frivillige kræfter i Egtved, der nu i mange år har arbejdet på netop at forene det fantastiske fund og den spændende fortælling med kultur- og handelslivet i Egtved og omegn.