Nogle siger det. Vi gør noget ved det.

Lønløft

Nogle siger det. I Socialdemokratiet gør vi det

AF Birgitte Vind, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet

I hjertet af vores samfund bor vores fælles velfærd. Ikke som et excel-ark på en kommune eller i et ministerie, men som mennesker, der hver dag yder en kæmpemæssig indsats for andre mennesker, der ikke selv er i stand til det. Det er pædagogen, der passer på og udvikler vores mindste, eller Social-og sundhedsassistenten eller hjælperen, der drager omsorg for ældre og syge

Desværre har vi oplevet, at det over de seneste år er blevet sværere og sværere at rekruttere folk, der vil bidrage til de vigtige opgaver. Som eksempelvis i Vejle, hvor kommunen bad pensionerede SOSU’er om at komme tilbage på arbejde. Et godt billede på, hvor alvorlig situationen er.

Derfor lovede Socialdemokratiet i valgkampen i 2022, at vi ville give udvalgte offentligt ansatte, som allerede i dag mangler kollegaer, en løn der afspejler vigtigheden og arbejdsvilkår, der matcher fagligheden. Det leverer vi nu på. Sammen med arbejdsmarkedets parter forhandler vi 6,8 milliarder til blandt andet sygeplejersker, pædagoger, social-og sundhedsassisten eller hjælperen og fængselsbetjente.

Med lønløftet bliver det mere attraktivt at uddanne sig til og arbejde indenfor et af de vigtige velfærdsfag. Og så tager vi for alvor hul på arbejdet med at mindske det kæmpe lønefterslæb, som f.eks. pædagoger har haft i forhold til andre faggrupper. Fra 2026 vil alle pædagoger få et lønløft på 1800 kr. Dermed indhenter vi en stor del af et årelangt lønefterslæb.

Samtidig må vi erkende, at løn ikke er alt – arbejdsmiljøet er også afgørende for arbejdsglæde og hvordan man oplever at fagligheden kan sættes i spil. Derfor afsætter vi også 240 millioner til at forbedre arbejdsmiljøet for de offentligt ansatte.

Man siger, at hver eneste valgkamp lever sit eget liv. Og da vi præsenterede dette forslag i fjor, blev vi skudt i skoene, at det var i strid med den danske model og at det var et historisk bluffnummer.

Godt et år senere står vi med en aftale i hånden, der viser, at vi i Socialdemokratiet gør det, mens nogle siger det.